برای یک سرمایه گذاری موفق باید اقدامات گوناگونی را انجام داد؛ اما تحقیق در مورد اینکه در کدام بازار و به چه شیوهای سرمایه گذاری کنیم مهم ترین اقدامی است که هر سرمایه گذار باید قبل از ورود به بازار انجام دهد. بازارهای مختلف ریسک و بازده های مختلفی دارند که هرکدام متناسب با شخصیت برخی از افراد است و با برنامه ریزی سرمایه گذاری آنها تطابق دارد.
برای افرادی که سرمایه گذاری در بازار سرمایه را انتخاب می کنند راه های زیادی برای سرمایه گذاری وجود دارد. افراد می توانند شخصا اقدام به معامله گری در بازار سرمایه کنند یا از روش های غیر مستقیم در این بازار، سرمایه گذاری کنند. صندوق های سرمایه گذاری و سبدگردانی از جمله روشهایی هستند که از طریق آنها می توان به صورت غیر مستقیم در بازار، سرمایه گذاری کرد.
صندوقهای سرمایه گذاری
صندوقهای سرمایه گذاری انواع مختلفی دارند و با توجه به ماهیتی که دارند، بازدهی متفاوتی را برای شما به ارمغان میآورند. این صندوقها را می توان بر اساس میزان ریسک سرمایه گذار دسته بندی کرد. برخی از سرمایه گذاران اصلا تمایلی به ریسک کردن ندارند و صرفا به دنبال سودی هستند که از سود بانکی بیشتر باشد. این سرمایه گذاران از صندوق های درآمد ثابت استفاده می کنند.
برخی از سرمایه گذاران به دنبال یک سرمایه گذاری بلند مدت با ریسک بالا هستند تا بتوانند عایدی مناسبی را برای خود ایجاد کنند؛ این افراد در صندوقهای سهامی سرمایه گذاری میکنند که احتمال سود بالاتری را در بلند مدت برای مشتریان دارد.
بخشی از سرمایه گذاران هم نه به اندازه سرمایه گذاران در صندوق سهامی ریسک پذیر هستند، نه به اندازه سرمایه گذاران در صندوق درآمد ثابت کم ریسک هستند. این افراد در صندوق مختلط سرمایه گذاری می کنند. صندوقهای مختلط ترکیبی از اوراق و سهام را برای سرمایه گذاران انتخاب می کنند تا بازدهی مناسب به همراه ریسک کم برای سرمایه گذاران ساخته شود.
سه صندوق بالا از جمله پر کاربرد ترین صندوق های بازار هستند. اما صندوق های دیگری نیز در بازار وجود دارد؛ مانند صندوق طلا که روی طلا سرمایه گذاری می کند و سرمایه گذاران به جای آنکه طلای فیزیکی را خریداری کنند می توانند از این طریق روی طلا سرمایه گذاری کنند. صندوق جسورانه، صندوق پروژه، صندوق زمین و ساختمان، صندوق خصوصی و … سایر صندوق ها را تشکیل میدهند.
ماهیت صندوقهای سرمایه گذاری بر این است که سرمایه گذاران بتوانند با سرمایه خرد واحد های صندوق را خریداری کنند و برای اینکار نیازی به سرمایه های بزرگ نیست. با این کار افرادی که سرمایه کلان در اختیار ندارند نیز می توانند از بازار سرمایه کسب منفعت نمایند. علاوه بر آن سرمایه گذارانی که تخصص و یا وقت کافی برای حضور مستقیم در بازار سرمایه را ندارند نیز می توانند وارد بازار شوند.
نکته مهمی که در تمامی صندوق ها وجود دارد این است که مدیریت صندوق توسط مدیر صندوق بوده و سرمایه گذار هیچ دخالتی در نوع خرید های صندوق ندارد. مدیر حتی گزارشی از سهم و اوراق خریداری شده را به سرمایه گذار اعلام نمی کند و صرفا به صورت روزانه گزارشی از ارزش دارایی های تحت مدیریت صندوق می دهد که بر همین اساس ارزش هر واحد صندوق نیز مشخص می گردد.
سبدگردانی
در سبدگردانی اما موضوع تا حدودی متفاوت است. سبدگردانی یک خدمت خاص و شخصی سازی شده در بازار سرمایه است که سرمایه گذار سرمایه خود را در اختیار شرکت سبدگردان قرار میدهد. سبدگردان بعد از مشخص کردن میزان ریسک پذیری سرمایه گذار و با توجه به آن، اقدام به خرید و فروش سهم میکند. در سبدگردانی سرمایه افراد با یکدیگر بر خلاف صندوقهای سرمایه گذاری تجمیع نمیشوند و سرمایه گذار این امکان را دارد که از طریق سامانه ای که در اختیارش قرار میگیرد، سبد سهم خود را مشاهده کند و گزارش گیری نماید. برای فعالیت سبدگردانی یک قرارداد رسمی بین شرکت سبدگردان و سرمایه گذار منعقد میشود.
از مهم ترین مزایای سبدگردانی در مقاسیه با صندوق سهامی این است که در بازار نوسانی شرکت سبدگردان این امکان را دارد تا با نوسان گیری برای سرمایه گذار سودسازی کند اما در صندوق سهامی با توجه به حجم بالای سرمایه صندوق، امکان نوسان گیری فراهم نیست یا حداقل در موارد کمی این امکان فراهم میشود.
با توجه به موارد ذکر شده سبدگردانی یک خدمت ویژه در بازار است و سرمایه گذارانی که تمایل به این خدمت دارند، باید کارمزد بیشتری را به نسبت صندوق سهامی پرداخت کنند. همچنین سرمایه اولیه برای سبدگردانی بیشتر از صندوقهای سرمایه گذاری است. در حال حاضر اغلب شرکت های سبدگردان سرمایه های بالای یک میلیارد تومان را به منظور سبدگردانی پذیرش میکنند.
ویژگی های خاص صندوق درآمد ثابت
همیشه ریسک کردن جواب نمیدهد. افرادی که در سال اخیر وارد بازار شدند تا کنون نزدیک به نیمی از دارایی خود را از دست داده اند. با احتساب این تورم میزان ضرر و زیان سرمایه گذاران بیش از 50 درصد است. اما در این بین افرادی که سرمایه خود را وارد صندوق درآمد ثابت کردند؛ نه تنها از اصل سرمایه ضرر ندادند، بلکه سود هم کردند. سود این افراد کمی بیشتر از سود بانکی بود که با توجه به دو سال اخیر می تواند بازدهی خوبی به حساب آید. با یک حساب ساده، اگر شما با 100 میلیون تومان وارد بازار سهام میشدید بعد از یک سال نزدیک به 50 میلیون سرمایه داشتید، اما اگر همین سرمایه را وارد صندوق درآمد ثابت می کردید، در حال حاضر 130 میلیون سرمایه در اختیار داشتید. این مهم ترین ویژگی صندوق درآمد ثابت است که در بازار های نزولی هم می تواند یک سود حداقلی و مطمئن را برای شما به همراه داشته باشد.
برای یک سرمایه گذاری مطمئن همیشه لازم است تا مقداری از سرمایه خود را برای پوشش ریسک های احتمالی قرار دهید. به این منظور می توان از صندوق درآمد ثابت استفاده کرد تا در صورت بروز اتفاقات مختلف ضرر و زیان را به حداقل رساند.
در حال حاضر صندوق درآمد ثابت بهتر است یا سبدگردانی؟!
در زمانی که بازار رمق حرکت صعودی ندارد و با یک حرکت کوتاه مدت صعودی وارد یک حرکت بلند مدت نزولی می شود؛ برخی از سرمایه گذاریها معنای خود را از دست میدهند (در کشور ما بازار سرمایه دو طرفه نیست و نمیتوان از نزولی بودن بازار کسب منفعت کرد). در این حالت باید یا به صورت حرفهای نوسان گیری کنید و از فرصت های کوتاه مدت صعودی حداکثر استفاده را بکنید که در این صورت باید از سبدگردان ها کمک بگیرید. در غیر این صورت می توانید سرمایه خود را در صندوق درآمد ثابت بگذارید تا خیالتان از بابت اصل سرمایه راحت باشد و سودی بیشتر از سود بانکی را کسب کنید تا بازار به تعادل نسبی برسد و بعد از آن وارد بازار سهام شوید.
هر تصمیمی که اخذ می کنید باید تابعی از ریسکی باشد که توانایی تحمل آن را دارید. دقت داشته باشید که سبدگردانی ذاتا امری ریسک پذیر و صندوق درآمد ثابت ماهیتی کم ریسک دارد. برای مشاوره میتوانید با کارشناسان سبدگردان آمیتیس در ارتباط باشید.